W salach dostępna jest woda mineralna.
Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.
25.09.2023
Śniadanie |
Chleb pszenno-żytni z masłem, tradycyjna szynka wieprzowa wędzona, zółty ser, płatki kukurydziane z mlekiem, bukiet warzyw sezonowych, herbata czarna z cytryną;
Alergeny : 1,6,8 |
Obiad |
Zupa a'la flaczki z kurczaka zagrodowego, ryż z jogurtem egzotycznym z wanilią własnego wyrobu, kompot owocowy Alergeny : 1,3,6.7,9 |
Podwieczorek |
Bułki maślane, arbuz, herbata Alergeny : 1,3,5,6,8 |
26.09.2023
Śniadanie |
Bułka wrocławska, chleb pełnoziarnisty, wędlina drobiowa, ogórek zielony, twarożek naturalny, miód, kawa zbożowa
Napój miodowo-cytrynowy Alergeny : 1,5,6,7 |
Obiad |
Zupa pomidorowa z makaronem, schab pieczony z ziemniakami, mizeria z jogurtem Alergeny :1,3,6,7,9 |
Podwieczorek |
Ciastka pełnoziarniste, jabłko, herbata Alergeny : 1,6,8,11 |
27.09.2023
Śniadanie |
Chleb pełnoziarnisty, chleb mieszany, kiełbasa krakowska suszona, żółty ser, pomidor ze szczypiorkiem, płatki zbożowe z mlekiem, herbata czarna
Alergeny : 8,11,3,5,7 |
Obiad |
Kapuśniak, kluski leniwe, surówka z marchewki z jabłkiem i oliwą, kompot
|
Podwieczorek |
Koktajl mleczny bananowo-malinowy własnego wyrobu, wafle ryżowe naturalne Alergeny : 1,3,5,6,8 |
28.09.2023
Śniadanie |
Pieczywo pszenno-żytnie, pieczywo z ziarnami, kiełbasa lisiecka, pasta jajeczna z rzodkiewką, kakao
Lemoniada własnego wyrobu z cytryną i miętą Alergeny : 8,11,3,5,7 |
Obiad |
Zupa krem fasolowa, grzanki, strogonow indyczny z warzywami, ryż, ogórek kiszony. Alergeny :1,3,6,7,9 |
Podwieczorek |
Serek waniliowy, biszkopt, herbata Alergeny : 1,3,5,6,8 |
29.09.2023
Śniadanie |
Pieczywo żytnie ze słonecznikiem, pieczywo mieszane,kiełbasa szynkowa, sałata lodowa, papryka, płatki jogurtowe z mlekiem, herbata owocowa
Sok jabłkowy tłoczony Alergeny ; 8,11,3,5,7 |
Obiad |
Zupa koperkowa z zacierkami, ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot.
|
Podwieczorek |
Dróżdzówka z serem, śliwka, herbata. Alergeny : 1,3,5,6,8 |
opracowała : Ewa Michalec
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 – Zboża zawierające gluten
2 – Skorupiaki i produkty pochodne
3 – jaja i produkty pochodne
4 – Ryby i produkty pochodne
5 – Orzeszki ziemne ( archaidowe)
6 – Soja i produkty pochodne
7 – Mleko i produkty pochodne
8 – Orzechy
9 – Seler i produkty pochodne
10 – Gorczyca i produkty pochodne
11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 – Dwutlenek siarki
13 – Łubin
14 – Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości : glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy : pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić : soja, gluten, seler.